Brățările fitness: Cum te ajută să ai o viață activă și sănătoasă

Brățările sport sunt un instrument util pentru a te ajuta să respecți un nou regim de fitness, mai ales dacă ai devenit mult mai sedentar din cauza pandemiei și a interdicțiilor impuse.

Astăzi vorbim despre cele mai importante funcționalități pe care le oferă majoritatea brățărilor de fitness și cum te ajută să duci o viață activă și sănătoasă.

Partener versatil de antrenament

Recomandările nutriţioniştilor în privinţa numărului de calorii de care avem nevoie zilnic variază între 2.000 – 3.000 calorii. Dar, să fim sinceri, cine a mai stat să numere caloriile de sărbători, mai ales când îți ploua în gură după sarmale, salată boeuf, piftie, cârnați și alte bunătăți? Una peste alta, lucrurile au cam scăpat de sub control (dacă până atunci le mai țineam în frâu), dar putem să intrăm din nou în formă cu suportul unui partener versatil de antrenamente – brățările de fitness.

Brățările smart duc evidența caloriilor arse, în baza numărului de pași pe care îi faci – 10.000 de pași pentru 500 de calorii. În plus, acestea îți amintesc, prin alerte, că e timpul să îți atingi obiectivul de mișcare pe zi.

Astfel, o brățară sport te ajută să îți monitorizezi activitatea fizică, numărul de pași, distanța parcursă, caloriile consumate, numărul de minute active sau mesele de peste zi. Important este să îți setezi obiective și să nu te lași până nu le îndeplinești.

Asistent personal

Cele mai noi modele de brățări fitness merg chiar mai departe, fiind și un asistent personal ideal. Astfel, cu ajutorul unei brățări sport poți ști cu precizie nivelul de oxigen din sânge (SpO₂). De exemplu, cu ajutorul tehnologiei încorporate, brățara fitness Huawei Band 4 Pro este compatibilă cu măsurarea inteligentă a nivelului de SpO2, precum și smartwatch-urile de la Huawei – Huawei Watch GT 2 Pro, Huawei Watch GT 2e, Huawei Watch GT 2 și  Huawei Watch Fit

Ceasurile smart monitorizează nivelul de oxigen pe tot parcursul zilei, ceea ce înseamnă că poți verifica nivelul de SpO2 în timpul somnului, plimbărilor în aer liber sau activităților fizice. Pentru a putea efectua testul, trebuie doar să selectezi opțiunea din meniu și apoi testul va fi efectuat automat.

Beneficiile medicale oferite de brățările smart nu se opresc aici. Pentru ca monitorizarea să fie completă, brățările fitness îți oferă și informații despre calitatea somnului. Astfel, dormi mai bine folosindu-te de nota pe care ți-o arată aplicația Fitbit, de exemplu, dacă preferi acest brand. Brățara monitorizează fiecare stagiu de somn (superficial, profund, REM), pentru a te ajuta să îți îmbunătățești rutina zilnică de mers la culcare și sănătatea.

Îndrumare profesională pentru alergare

Brățările fitness mai oferă și statistici complexe despre alergare, fiind dedicate sportivilor sau celor care obișnuiesc să alerge în mod constant. Mai exact, brățara fitness Huawei Band 4e are un senzor de mişcare pe 6 direcţii, datorită căruia modul „alergare” poate să-ți ofere date complexe şi exacte. Printre acestea se numără informații despre modul de a păşi, impactul la aterizare, timpul de contact cu solul, cadența şi multe altele. Brățara smart oferă o analiză detaliată a alergării şi recomandări pe baza statisticilor complexe, pentru ca tu să-ţi poți îmbunătăți eficiența de alergare şi să reduci riscul de accidentare.

Monitorizarea sănătății la femei

Producătorii de dispozitive purtabile și-au îndreptat atenția și către nevoile utilizatorilor de gen feminin și au lansat funcționalități adaptate la nevoile acestora. Astfel, chiar și cele mai ieftine brățări fitness oferă posibilitatea de înregistrare a ciclului menstrual și simptome, pentru a verifica apoi detaliile despre ovulație și perioade fertile. De asemenea, păstrează un istoric al înregistrărilor, oferind o imagine de ansamblu asupra sănătății menstruale a femeilor, pentru a putea identifica mai ușor anumite tendințe.

 

Notificări de la smartphone

Brățările fitness sunt nu doar asistenți personali pentru antrenamente și viață sănătoasă, dar și pentru a te ajuta să ții pasul cu rutina de zi cu zi, oferind metode pentru o viață interesantă, chiar la încheietura mâinii tale.

În cazul brățărilor Fitbit, primești alerte pentru apeluri, mesaje sau notificări de la smartphone, direct pe ecranul tracker-ului. În plus, cu Fitbit Charge 4 poți răspunde la mesaje-text folosind opțiunea de răspuns vocal (diponibil numai pe Android, în apropierea telefonului).

De exemplu, dacă ești posesorul unui smartphone Samsung Galaxy, poți opta pentru brățara fitness Galaxy Fit2, pe care o asociezi cu telefonul, ca să beneficiezi de o serie de facilități. Brățara îți permite să verifici notificările și îți oferă răspunsuri rapide. Poți chiar să controlezi muzica din aplicația ta mobilă – totul fără a fi nevoie să îți ridici telefonul.

Beneficii extra


Brățări fitness ușoare și rezistente
Brățările fitness sunt construite pentru a fi la fel de rezistente ca tine. Rezistente în apă până la 50m, cu certificare 5ATM, îți permit să te mobilizezi tot mai mult la antrenamente, fără nicio grijă.  În plus, acestea nu doar că arată bine, dar unele au brățări create din materiale reciclate, cum este în cazul Huawei Band 4e. Sunt extrem de uşoare şi confortabile de purtat, unele atingând o greutate de 15g.

Baterie cu autonomie mare
Antrenamentele te solicită cel mai mult si ar trebui să pretinzi același lucru de la echipamentul tău. Din fericire, multe brățări smart sunt dotate cu baterii puternice, care să reziste până la 21 de zile, cu o singură încărcare.

Alerte pentru a ține pasul cu rutina zilnică
Dintotdeauna a fost esențială respectarea igienei personale, dar grija pentru asta s-a accentuat odată cu pandemia de COVID-19. A devenit mai important ca oricând spălatul mâinilor – regulat și corect. În acest context, brățara smart Samsung Galaxy Fit 2 te ajută cu memento-uri pentru spălarea mâinilor. O poți configura pentru a te atenționa la intervale regulate. Îți oferă chiar și o numărătoare inversă la îndemână, pentru a te asigura că o faci corespunzător.

Monitorizarea nivelului de stres
Gestionarea stresului este un alt aspect important pentru a rămâne sănătos, atât mental, cât și fizic. Același Galaxy Fit2 poate fi configurat cu aplicația Samsung Health pentru a-ți urmări automat nivelul de stres, astfel încât să poți practica exercițiile de respirație atunci când stresul este ridicat.

În concluzie, trebuie spus că nu orice brățară fitness se potrivește oricui, așa că ține cont de nevoile și obiectivele tale în alegerea dispozitivului corespunzător. Dacă ești abia la început, nu ai vrea să plătești mai mult pentru funcționalități pe care nu vei ajunge să le folosești sau, invers, nu ai vrea să îți iei o brățară fitness care să îți arate doar ora și numărul de pași, deși tu ai nevoie de îndrumare profesională pe parcursul antrenamentelor.